Uutisotsikot kertovat, että hiihtäjä Mika Myllyllä on nähty viettämässä kosteita iltoja ravintoloissa. Kuinka vaikeaa onkaan päästä vapaaksi riippuvuuksista, jotka sekoittavat elämän totaalisesti. Äärettömän vaikeaa.

- Moninkertainen arvokisamitalisti kamppaili Lahden dopingskandaalin jälkeen alkoholin kanssa, mutta raitistui vuosi sitten uskoon tulon myötä. Railakas elämäntyyli johti avioeroon, mutta Mikan raitistuminen ja siitä seurannut elämänmuutos lämmitti välit uudestaan ex-puolison kanssa, kertoo uutiset tänään.

Vuosien aikana olen usein huomannut, että jo raitistuneet päihderiippuvaiset kamppailevat omaa elämäänsä tuhoavien voimien kanssa. Mikä neuvoksi. Älä kertakaikkiaan tartu lasiin, tupakkaan tai huumeisiin, jos olet päässyt vapaaksi. Joskus me kanssamatkaajat emme vain tajua kuinka vaarallista on edes kiusallaan kehottaa kyseistä henkilöä maistamaan aineita tai seuran vuoksi kohottamaan maljan. Se on täsmälleen piittaamattomuutta lähimmäistä kohtaan.

 Muistan vuosien takaa erään iäkkäämmän ystävämme tapauksen. Rappajuoppoudesta selvinnyt henkilö oli onnellinen yli kaksikymmentä vuotta raittiudestaan. Ikääntyminen toi sairauksia. Eräs onneton lääkäri määräsi ystävällemme tilkan viiniä sydämen lääkkeeksi. Siitä kierre repesi, josta ystävämme ei koskaan selvinnyt kuiville. Vain ”fingerporillenen” vei hänet tielle, josta ei päässyt vapauteen. Niin surullista ja ajattelematonta lääkäriltä.

Raittius sittenkin se parempi vaihtoehto

Raittius on valinta. Meillä ihmisillä on vapaa tahto valita huumata ja myrkyttää itsemme tai olla raittiita. Elämä on parasta huumetta. Uskalla elää täysillä ilman päihteitten tuomaa huuruisuutta. Valinta on ilmainen ja aivan oma asia eikä kukaan rikastu heikkoudella tai sairaudella. Rahat voit käyttää omaksi ja lähipiirin iloksi.